De kracht van ademhaling

De kracht van ademhaling.

De meeste topsporters kunnen zich volledig richten op hun sport; hetgeen waar ze in uitblinken.
Als je echter, zoals ik, topsporter bent in een niche sport die buiten de Olympische Spelen valt (want freestyle windsurfen kan geen olympische klasse zijn omdat je een minimale hoeveelheid wind nodig hebt wat ze niet kunnen realiseren op de Olympische Spelen) is het een stuk lastiger om de juiste begeleiding te krijgen.

Jarenlang was ik mijn eigen coach / diëtist / strateeg. De eerste jaren was ik urenlang aan het trainen per dag en ik was superfit, maar tijdens een heat kon ik binnen 2 minuten buiten adem zijn. Ik besefte dat stress en zenuwen ervoor zorgden dat ik niet meer goed ademhaalde tijdens mijn heats.

Ik begon met yoga, wat me op vele manieren enorm heeft geholpen. Een onderdeel van yoga is meditatie en pranayama; ademhalingsoefeningen. Hoe meer ik bezig was met mijn adem, hoe meer bewustzijn ik kreeg HOE ik ademde, of eigenlijk hoe ik NIET ademde, want ik vergat gewoon te ademen tijdens mijn heats! Soms hield ik een minuut lang mijn adem in, omdat ik zo gefocust was op de move die ik wilde gaan doen, ik ademde te snel en te vaak waardoor ik begon te hyperventileren.

Doordat ik me bewust werd van wat ik deed, kon ik er ook wat aan veranderen. Door middel van oefeningen kon ik mijn adem rustiger en vloeiender krijgen, en kon ik mijn heats varen zonder buiten adem te raken.

Al die tijd is mijn interesse in ademhaling gebleven, en het besef hoe grote rol (juiste) ademhaling had op mijn carrière. Ik had nog nooit van ademhaling coaches of opleidingen gehoord, misschien was dat er toen ook nog niet. Maar vorig jaar, ondertussen vele jaren later, kreeg ik via via te horen over een MasterClass als Ademhalingscoach / Breathworkcoach.

Tijdens deze opleiding besefte ik dat de invloed van ademhaling nog zó veel groter is dan ik al wist. Door (onbewuste) stress en spanning, door gebeurtenissen, door ziektes; veel mensen creëren onbewust een verkeerde (te snelle en oppervlakkige) ademhaling. Dit kan voor heel veel klachten zorgen.

Nek en hoofdpijn, hartritmestoornissen, benauwdheid, vermoeidheid, slecht slapen, koud zijn, depressieve gevoelens.

Meer dan 90% van de mensen ademt te veel, waardoor je lichaam altijd in de ‘aan’ stand staat en niet in ontspanning. Gelukkig kunnen we onze ademhaling aansturen en daarmee ons autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Adem kan ons controle geven over onze stresslevels en zorgen voor emotionele balans en mentale kracht.

Ik denk nog vaak terug aan mijn ‘bevinding’ van mijn eigen ademhaling jaren terug, en ik vind het mooi dat ik nu mensen kan begeleiden naar een goede en rustige ademhaling, en zo naar een lichaam die het signaal krijgt dat het mag ontspannen, waardoor klachten verminderen.